26 Haziran 2010 Cumartesi

Leonardo var hayatımda…



''İyi geçirilen bir günün huzurlu bir uykuyu getirmesi gibi, iyi yaşanmış bir ömür de huzurlu bir ölüm getirir’’… (Leonardo da Vinci)

Bütün bilgileri birleştirme hayalini gerçekleştirmeden ölen Leonardo’nun sona doğru yazdıkları ise ''devam edeceğim ve yararlı olmaktan hiç bıkmadım’’ olur..

Leonardo da Vinci, yeteneklerini, zekasını ve duygularını somut çalışmalarına aktarmış bir dahi… Konuşmanın değil eylemin gücüne inanmış.. Bir çok kişi tarafından 'bağımsız düşünürlerin aziz patronu' olarak anılıyor ..
'Mucizelerle uğraşmayı arzu ederim' diyen da Vinci, hayatı boyunca 'her şeyi öğrenmenin mümkün' olduğunu savunmuş.. Evlilik dışı dünyaya geldiği için noter olan büyükbabasının yolundan gidemeyen Leonardo, kıl payı muhasebeci olmayı kaçırıyor..
Usta bir heykeltıraş ve ressamın yanına çırak olarak verildiği günden sonra ise hayatı tamamen değişiyor..

'Mona Lisa', 'Son Yemek' ve bir çok eseriyle tarihe adını yazdıran 'her devrin adamı' Leonardo da Vinci, acaba 1900'lerde doğsaydı veya şimdilerin yaşayan efsanesi olsaydı, bugün resmine kimler, nasıl konu olurdu? Onun sözleriyle; ‘devam ettiğini, faydalı olmak istediğini’ bilerek Leonardo da Vinci’yi geçmişten bugüne davet ediyorum.

Sen olsan Leonardo her şeyi nasıl birleştirirdin, bu kez hayalini de tamamlayabilir misin?

Günlerdir Türkiye'nin açılımını, Pkk'yı, Kürtleri vs televizyonlarda tartışıyoruz, gazetede okuyoruz ama sonuç aynı... Herkes meseleye sen ve ben diye bakarken ortada kurulması potansiyel bir ilişki bile yok..
Yatırımı ilişkiye yapmaktan zaten hiç bahsetmiyorum.. Sadece akılla, mantıkla, egoyla, deneyimlerle vs.. çözülmeye çalışıldıkça gittikçe büyüyen bir mesele var Türkiye’nin önünde..

Merak ediyorum.. Başkalarının gözünden bakmak istiyorum..

Bugün 'yaşayan' Leonardo, Türkleri mi resmederdi, yoksa Kürtleri mi simgelerdi resminde?.. Ya da herkesi yine bir masada mı toplardı Da Vinci? Yoksa İsrail mi çıkardı resmin bir yerlerinden?
Kompozisyonu nasıl kurardı?..

Benim hayalimdeki kompozisyon; yine bir masa ve yine herkes masada. Bu kez Leonardo’nun resimleri de arkada net bir şekilde görülüyor. Geçmişle şimdiki zaman ve yaşanmışlıklar birbirine bağlanmış.. Her şey bir uçtan bu güne birleşmiş sanki..
Resimdeki geleceği ise yine bir yerlere simgelemiş, saklamış Leonardo.. Sır hep var olacak ve keşfedilmeye devam edecek diyor..

Ben böyle bir resim görüyorum.. Her şeyin birbirinden ayrılmadığı ve herkesi birleştiren resimler…

4 yorum:

  1. Düşündüklerinize, da Vinci'yi tercüman olarak seçmeniz dikkat çekici.

    Güzel fikir, güzel yazı.

    Onun sözleri, resimleri, çizimleri ile dünyaya bakabilmeye çalışmak, hayat görüşü olarak diğer insanlardan bir adımdan da ötedir.

    Tabi bence...

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  2. "hırsızın hiç mi suçu yok" başlıklı yazınızı da okudum.yazılarınızı bugün yalnızca şekil açısından eleştireceğim.dinlemek isterseniz içerik açısından da eleştirilecek çok şey var.

    öncelikle vurgularda hata yapıyorsunuz."Leonardo da Vinci, yeteneklerini, zekasını ve duygularını somut çalışmalarına aktarmış bir dahi…" dediğinizde sanki ayrıca soyut çalışmaları varmış gibi algılanabilir.oysa sizin ifade etmek istediğiniz şey "......çalışmalaryla somutlaştırmış bir dahi..." demekle yerini bulmuş olurdu.

    "Her şeyin birbirinden ayrılmadığı..." herşeyin birbirinden ayrılır ya da hiçbirseyin birbirinden ayrılmaz... doğrusu budur.

    bu yorumları ne kadar önmsediğinizi bilmediğim için örnekleri ve yorumu kısa tutuyorum ancak örnekler çoğaltılabilir.içerik açısından eleştirilecek mantık hataları var.
    ilgilenirseniz mail yada twitter yoluyla konuşabiliriz. (dradem@hotmail.com)
    sevgilerle (adem)

    YanıtlaSil
  3. Aromalı, güzel bağlamışsınız. Duygunun zirvesinde yazılmış belli. Keşke oluverseydi hep bir dilek gibi. Yaşasaydı Leonardo şimdi. Ama "Kahrolsundu" da derdi hani. Kavram, anlam, fikir karmaşasında boğulur gibi olurken "Değmez bu yangın yeri, avuç açmaya değmez" de derdi de çizerdi bir resimde kendini ayrılık metaforuyla. belki de..

    YanıtlaSil
  4. cokkkkkkkkkkkk güzeni güyalar kadar

    YanıtlaSil