12 Eylül 2010 Pazar

J AND I IN NYC

New York'daki ilk haftam. Erkenden uyanip Centrel Park'da yuruyus yaptim. Sonra Plaza Hotel'de Nbc News'in onemli isimlerinden biriyle kahvalti randevum vardi. NYU'dan tanisiyoruz. 2 yildir gorememistim, kapidan girince gozlerime inanamadim. Kilo vermis, bosanmis, sac ektirmis bambaska bir adam geldi karsima. Nerdeyse asik olabilecegim bir adam. Dayanamadim, 'keske karinla daha az samimi olsaydim' cumlesi cikaverdi agzimdan.
J, New York'un bilinen isimlerinden. Dunyada olup biten herseyi bilen ya da bir sekilde ayrintilari biraraya getirebilen deli bir adam. Hayatimda gordugum en zeki beyinlerden biri.
NBC'de onemli bir gorevi var ve ayni zamanda bir cok sirkete danismanlik yaptigi icin ismini buraya yazmam soz konusu bile degil.
Kahvaltida, ben New York'u cok ozledigimden bahsederken. 'eski new york'u ozlemis olmalisin, isler artik eskisi gibi degil' dedi.
Kahvalti masasindaki New York Times'i bana dogru uzatti. Ilk sayfasinda New York'da ikiz kulelere yakin bolgede kurulmasi planlanan Islamik Merkez'e iliskin yapilan anketi gosterdi. Ankete katilan cogunluk o bolgede boyle bir merkezin varligini istememis. Gazete de buna epey genis yer vererek anlatmis. 'E nolmus yani' dedigimde. 'Burada daha ilk haftan, bu konudaki tartismalari gordukce duyduklarina inanamayacaksin' dedi.
Aynen oyle oldu.
Gunlerdir bu konuda yapilan her turlu haber ve tartismaya sahit oldum. New York'un suan en buyuk meselesi bu gercekten. Hatta 11 Eylul 2001 saldirilarinin 9. yil donumu oncekilerden cok daha gergin gecti. Papaz Jones'un kuran yakma tehditleri saatlerce butun kanallarda canli olarak verildi. Obama bu gelisme uzerine aciklama yapmak zorunda kaldi.

Ilk kez Manhattan'i bu kadar tahammulsuz gordugumu soylemem lazim. Ama baska gariplikler de yok degil. Mesela bazi musluman taksi soforleri caddede seyir halinde arabasinin teyibinden son ses acik kuran dinliyor. Ayni taksiye biniyorum. 'Bugun kandil haberin var mi' diyorum. Cevap 'hayir'. Sadece tek takside de olmadi ustelilk. Bir tuhaflik oldugu kesin. Kim neye tepki verdigini gercekten biliyor mu? Kuskulu.

Peki 'New York'daki tepkiler asiri mi'?
Bilincaltlarindaki El Kaide korkusunu dusununce, hatta dinleyince, burunlarinin dibindeki 2 kocaman gokdelen, gozlerinin onunde cokunce hayir. Cunku korkuyorlar. Ayni seyin yeniden baslarina gelmesinden cok korkuyorlar. Onlarin tepkisi bu kadar basit. Bir de cahil kesim var tabii. Neye, niye tepki verdigini bilmeden oylece karsi cikiyor.
Ama yazdiklarimdan butun Amerika bu ise karsi gibi bir algi cikmasin tam tersi meseleyi gayet dogal algilayan ve camiinin o bolgede olmasinda sakinca gormeyenlerin sayisi hic de az degil.


Peki ne olacak?
J'nin buradaki fikri: konunun uzun zaman daha tartisilacagi ve sonunda Turkiye'nin de buradan avantajli cikacagi yonunde. Amerika kendi hikayesini ve kahramanlarini yaratmayi sever diye basliyor anlatmaya. 'Once bir kac musluman kahraman goreceksin. Film yildizi olabilir, ya da bir konuda isim birileri. Sonra ilimli Islam modelleri ve konulari yeniden acilacak. Siz o konuda cok iyi bir model olmaniza ragmen iliskileri yonetmekte son derece kotusunuz. Ama hic birsey yapmasiniz bile yolun sonu sizi otomatik olarak AB'ye tasiyacak kadar acik gozukuyor'. yorumunda bulundu.
AB er gec daha fazla direnemeyecek hale gelecek, cok sasiracaksiniz diyor.


Bu konuda doner donmez daha detayli yazacagim ama simdilik vakit ve imkan bu kadar.

1 yorum:

  1. AB'ye tasiyacak kadar acik gozukuyor'. yorumunda bulundu.
    AB er gec daha fazla direnemeyecek hale gelecek, cok sasiracaksiniz diyor.
    Biz gerçekten şaşırmak istiyormuyuz bunu ne kadar tartıştık acaba.
    Kafamızda oluşan baskın renklerden (yeşilden, kızıldan) sıyrılarak ne kadar tartıştık, konuştuk...
    Türkiye sabahında görüşmek üzere...

    YanıtlaSil